Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Holwierde. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 3 maart t/m 11 april 2018
Expositie Antje Veldstra

Expositie Antje Veldstra

Houtdrukken en blokboeken

In de kerk van Klein Wetsinge is van 3 maart tot en met 11 april een expositie te zien met werken van Antje Veldstra. In de kerk zijn kleurrijke prenten te zien in zeer grote formaten. Op tafels staan robuuste blokboeken met geschilderde werkjes in gemengde techniek. De rode draad van de tentoonstelling is de fascinatie van Antje Veldstra voor de zee. Zowel de beweeglijkheid van water als de rust die ervan uit kan gaan zijn door haar in stilstaande beelden vastgelegd. De gedachte erachter is om via het kijken naar de prenten een moment van contemplatie te bewerkstelligen.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Wetsinge
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Dinsdag 13 maart t/m 6 mei 2018
Dansen met de vijand

Dansen met de vijand

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen opent op zondag 11 maart a.s. in Synagoge Groningen de expositie Dansen met de Vijand. De expositie gaat over de Joodse danslerares Roosje Glaser (1914-2000) die in de Tweede Wereldoorlog tot het uiterste moest gaan om aan de gaskamer te ontkomen. Zo gaf ze niet alleen dansles aan SS-officieren, maar ging ze ook relaties met hen aan. Dankzij de vele foto’s en films die Roosje zelf voor en na de oorlog maakte, kruipen bezoekers van de expositie in haar huid en beleven zij haar indrukwekkende levensverhaal door haar ogen. Ook zijn originele film- en Polygoonbeelden van Roosje Glaser te zien. Aan de expositie in Synagoge Groningen is een educatieproject gekoppeld voor leerlingen van het H.N. Werkman College (Stadslyceum) in Groningen. Door middel van een lesbrief en een bezoek aan de expositie krijgen de leerlingen inzichten op het gebied van geschiedenis, levensbeschouwing en maatschappijleer. Ze zullen door het levensverhaal van Roosje Glaser aan het nadenken worden gezet. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur Entree: € 3,-- (kinderen gratis)

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraaat 60 Groningen
Tijd Dins- t/m vrijdag en zondag 13:00 - 17:00 uur
Lees meer
Zaterdag 24 maart t/m 8 april 2018
Marcel Duran

Marcel Duran

Voor de 13e keer toont Marcel Duran zijn recente schilderijen in het middeleeuwse kerkje van Thesinge. Elk voorjaar wordt het kerkje omgetoverd tot een podium voor zijn intieme en suggestieve voorstellingen op linnen. Met een toets die in de loop der jaren steeds vrijer is geworden schildert hij in kleurrijke toonwaarden landschappen, stadsgezichten en portretten naar ‘de natuur’. Duran schildert zijn werk met olieverf en benut de mogelijkheden van dat materiaal ten volle. De opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 24 maart om 15:00 uur. Dit belooft een bijzondere aangelegenheid te worden. De kunstenaar zelf opent de expositie en vervolgens treedt de zanggroep ‘Scaramella’op.

Locatie Kerk Thesinge: Kapelstraat 2a Thesinge
Inlichtingen mail@marcelduran.nl
Lees meer

25

maart
Liefdesgeschiedenissen in de muziek

Liefdesgeschiedenissen in de muziek

Blokfluitensemble Amarilli's Sunshine uit Amsterdam. In de serie Jacobusconcerten Zeerijp brengt dit unieke ensemble muziek uit vijf eeuwen. Naast de verschillende blokfluiten wordt er ook gezongen. Speciaal voor Zeerijp hebben zij een programma gemaakt met als thema ‘liefdesgeschiedenissen in de muziek’.

Locatie Kerk Zeerijp: Borgweg 11 Zeerijp
Tijd 16:00 - 17:30 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Inlichtingen bijjacobus@gmail.com
Lees meer

25

maart
Bob van der Ent en Henry Kelder

Bob van der Ent en Henry Kelder

Rondom Paganini

Paganini is een legendarische figuur in de muziekgeschiedenis. Hij breidde o.a. de technische en expressieve mogelijkheden van de viool geweldig uit en veroorzaakte een ommekeer in het vioolspel, die ertoe leidde dat het componeren voor de viool nooit meer hetzelfde zou zijn. Beroemde tijdgenoten als o.a. Chopin, Schubert en Schumann waren overweldigd door zijn groot kunstenaarschap.

Locatie Lutherse kerk: Haddingestraat 23 Groningen
Tijd Aanvang 20:15 uur
Lees meer

25

maart
Bach en tijdgenoten

Bach en tijdgenoten

Concert Johan Brouwer

Op zondagmiddag, 25 maart 2018 een prachtig concert van Johan Brouwer in 'T Sael. 'T Sael is het middeleeuwse voorhuis van de monumentale pastorie in Groot Wetsinge. Dit concert begint om 15.00 uur. Johan Brouwer zal een prachtig programma van Bach en zijn tijdgenoten ten gehore brengen. Op het programma muziek van Georg Böhm, Heinrich Graun, Georg Friedrich Händel, Domenico Scarlatti en Johann Sebastian Bach. Dit zal gespeeld worden op een prachtige kopie van een frans klavecimbel, gebouwd door David Rubio (1980) naar een instrument van Jean-Antoine Vaudry (1681). Tijdens de pauze verzorgen wij heerlijke hapjes passend bij de muziek. De mooie muziek, de heerlijke hapjes en de intieme sfeer zorgen voor een prachtige middag. Deze voorstelling kost €15,00 inclusief hapjes. Tijdens de pauze serveren wij hapjes passend bij de tijd of thema van de muziek. De oude ruimte met een prachtige akoestiek zullen u verrassen. In verband met beperkte zitplaatsen is reserveren wenselijk. Dit kan via de website en de telefoon 050-306 21 96

Locatie 't Sael: Karspelweg 2 Groot Wetsinge
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 15,00
Lees meer

25

maart
Passie concert

Passie concert

Zondagmiddag 25 maart organiseert de Culturele Commissie Adorp een Passie-concert dat plaats zal vinden in de kerk van Adorp. Tijdens dit concert zal het Ensemble Consequens (voorheen Sequens) Die sieben Worte Jesu Christi am Kreuz en de Musikalische Exequien, beide van Heinrich Schütz (1585 – 1672) uitvoeren. Het Vocaal Ensemble Consequens wordt begeleid door strijkers en orgel. De toegangsprijs is € 12,50 inclusief tekstboekje en een consumptie vooraf. Reserveren via de mail.

Locatie Kerk Adorp: Torenweg 4 Adorp
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Inlichtingen kwerrod@gmail.com
Lees meer

25

maart
Boekenmarkt

Boekenmarkt

Boeken, boeken en nog eens boeken!

Op zaterdag 17 maart start de boekenmarkt van het kerkje in Den Horn. Ook dit jaar zijn er weer veel verschillende tweedehands boeken te koop voor een zeer laag bedrag. De opbrengst gaat naar het kerkje. Koffie en thee is er ook voor wie even op verhaal wil komen. Boeken, boeken, en nog eens boeken! Op de achtentwintig kerkbanken die het Kerkje van Den Horn telt en op stellingkasten met zo’n 65 meter planken staan de tweedehandsboeken uitgestald. De boekenliefhebber kan er terecht voor de genres: literatuur, romans, misdaadlectuur, verhalen, jeugdliteratuur, geschiedenis, kunst, landkunde, psychologie, filosofie, godsdienst, menswetenschappen, bedrijfskunde, kookboeken, flora en fauna, en Engelse boeken. De boekenvoorraad wordt ieder jaar aangevuld. Ook dit jaar is er weer een grote hoeveelheid boeken gebracht. De bezoeker kan rekenen op een mooie collectie dankzij de enorme inspanningen van een aantal vrijwilligers die de boeken met veel zorg hebben geselecteerd en gerubriceerd. Voor wie alvast een vakantievoorraadje boeken aan wil leggen, op zoek is naar een bijzonder boek, of gewoon lekker rond wil kijken, is het bezoeken van deze gezellige boekenmarkt zeer de moeite waard. De boekenmarkt is te bezoeken op: Zaterdag 17 maart van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zondag 18 maart en 25 maart van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Locatie Kerk Den Horn: Dorpsstraat 7 Den Horn

25

maart
Skiffle and more

Skiffle and more

The Old Time Skifflers

Zondagmiddag, 25 maart om 15 uur in de kerk van Nuis een optreden van THE OLD TIMES SKIFFLERS: een groep van 5 mannen uit de regio Zuidoost Drenthe, die hun roots hebben in de zestiger jaren, nemen de bezoeker mee terug naar het tijdperk van de skiffle muziek. Ze spelen semi-akoestisch op slagwerk/washboard, basgitaar, gitaar/banjo/mandoline, accordeon en saxofoon. Deze combinatie van instrumenten, samen met hun zang, zorgt voor een buitengewone warme sound. In hun programma “Skiffle and more...” wordt met luchtige verbindende teksten ingegaan op het ontstaan van de skiffle muziek en de invloed, die deze muziek heeft gehad op de hedendaagse popmuziek. Uitstapjes naar Ierse muziek, folk, blues en country (die de skiffle muziek beïnvloed hebben) zorgen voor een gevarieerd programma. De entree bedraagt € 7.50 (incl. pauzedrankje). Het is verstandig te reserveren via de mail of 0594-641806

Locatie Kerk Nuis: Nieuweweg 29 Nuis
Tijd Aanvang 15:00 uur
Inlichtingen derkdijk@ziggo.nl
Lees meer

25

maart
Voorstelling Raffinage

Voorstelling Raffinage

Zondagmiddag 25 maart organiseert het Orfeusplatform de voorstelling Raffinage in de middeleeuwse kerk van Leegkerk. 'Dichter bij muziek, muziek bij de dichter' is het motto van het Orfeusplatform. Muziek en poëzie zijn twee kunsten, maar openen nieuwe perspectieven wanneer ze gecombineerd worden. Het Orfeusplatform wil daarom een podium bieden aan dichters en musici om te onderzoeken of deze twee kunstgroepen elkaar iets te bieden hebben. Olchert Hartholt (oud-muziekbibliothecaris) heeft dit idee ontwikkeld. De voorstelling Raffinage is gebaseerd op een gedichtencyclus over de suikerbiet uit de bundel Grondstof van de dichter Atze van Wieren. De cyclus heeft een autobiografisch karakter.

Locatie Kerk Leegkerk: Leegeweg 38 Groningen
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer