Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Holwierde. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zondag 1 januari t/m 31 december 2023
Orgelconcerten

Orgelconcerten

Gedurende het jaar vinden er orgelconcerten plaats in de kerk. Kijk voor meer informatie op www.groningenorgelland.nl/agenda

Locatie Noordbroek
Lees meer
Zaterdag 1 april t/m 31 januari 2024
Kerk gesloten I.v.m. herstelwerkzaamheden

Kerk gesloten I.v.m. herstelwerkzaamheden

De Mariakerk op 't Zandt is gesloten van april 2023 tot ongeveer januari 2024. De kerk staat in de steigers voor herstelwerkzaamheden vanwege bevingsschade. De kerk is deze epriode niet toegankelijk.

Locatie 't Zandt: Mariakerk
Donderdag 4 mei t/m 28 oktober 2023
De smaak van Helmantel

De smaak van Helmantel

Wat inspireert Henk Helmantel? Hoe komt hij aan zijn ideeën en de voorwerpen voor zijn schilderijen? Dit seizoen wordt in Museum Helmantel een tipje van de sluier opgelicht. In de tentoonstelling “De smaak van Helmantel’ zijn niet alleen de schilderijen van Henk Helmantel te zien, maar ook werken van anderen aan wie hij zijn inspiratie ontleent en eeuwenoude sculpturen en objecten uit de omvangrijke collectie van het museum. Wie wel eens een rondleiding in De Weem heeft bezocht is onder de indruk van de samenhang van alles. ‘Het klopt. Het past bij elkaar’, zo zegt men. Wat in de loop der jaren is verzameld door Henk en Babs Helmantel is van hoge kwaliteit. Sommige voorwerpen zijn eenvoudig, zoals een tinnen schenkkan of een houten nap, maar er zijn ook zeldzaam mooie objecten zoals een drinkglas uit de 16e of 17e eeuw. Bekend van de schilderijen van Helmantel zijn de archeologische voorwerpen; Romeins glas, brons en aardewerk. Deze objecten zijn niet alleen te zien op de stillevens, maar ook in de vitrines in het museum. Het museum kent ook een bijzondere collectie religieuze kunst. Voorbeelden hiervan zijn de buste van een jongeman (mogelijk de apostel Johannes) en een bijzondere 16e-eeuwse ikoon uit Novgorod. Maar ook kunstwerken van andere schilders, tekenaars, grafici en beeldhouwers zullen getoond worden. Soms is de overeenkomst met Helmantels schilderijen snel te zien, maar er zijn ook contrasterende werken die Henk en Babs hebben verworven. Wie niet genoeg heeft aan de zalen van het museum, kan dit jaar ook weer een rondleiding boeken! In het woonhuis van de gereconstrueerde 14e-eeuwse pastorieboerderij worden elke veertien dagen op donderdag twee rondleidingen gegeven. De bezoekers krijgen niet alleen een groot deel van de museumcollectie te zien, maar leren ook over de herbouw van de middeleeuwse boerderij en krijgen een inkijkje in het atelier van Henk Helmantel. De rondleiding in de ochtend wordt gecombineerd met koffie en een taartje en afgesloten met een heerlijke lunch. Voor data en boekingen verwijzen we u graag naar de website van het museum: wwww.helmantel.nl Onder zijn inspiratiebronnen behoort zeker Johannes Vermeer uit Delft. In het kader van het Vermeerjaar is in de Oude Kerk van Delft een tentoonstelling met 28 werken van Henk Helmantel samengesteld die dit laat zien, onder andere in de manier waarop het licht een grote rol speelt in de stillevens en kerkinterieurs van Helmantel. Deze tentoonstelling duurt t/m 12 augustus. Ook in Westeremden wordt hier aandacht aan besteed. Op vrijdag 14 juli geeft Henk Helmantel een lezing over Vermeer en de relatie met zijn eigen schilderijen. Andere activiteiten (Weemavonden) zijn een lezing over de Barok in Groningen door Freek Veltman (2 juni) en een concert van Erik Bosgraaf en Tymen Jan Bronda (2 september).


Museum Helmantel Abt Emopad 2 9922 PJ Westeremden Geopend in mei t/m oktober op donderdag t/m zaterdag van 13 tot 17 uur. Voor rondleidingen en andere activiteiten zie de website www.helmantel.nl.


Locatie Westeremden: Abt Emopad 2
9922 PJ Westeremden

0595-551415
Tijd Donderdag, vrijdag en zaterdar geopend 13:00 - 17:00 uur
Dinsdag 1 augustus t/m 30 september 2023
Expositie Kerk-Vierhuizen

Expositie Kerk-Vierhuizen

Bouwen aan een beeldende toekomst

Even als vorig jaar organiseren de kerk van Vierhuizen en galerie De Smederij een gezamenlijke zomerexpositie in en rondom de kerk van Vierhuizen. Dit jaar exposeren Willem de Vries, Karin Elema, Angelique Hesseling, Thea Trapman en Amee Vlam.

Op de wierde van Vierhuizen bouwde Jos voorgaande twee jaar een kleurige installatie versteende plekken met ‘kneedsels’ waarin al die verzamelde klei verwerkt is. Dit jaar bouwt hij hieraan door. In de periode van7 t/m 12 augustus is Jos aan het werk in zijn pop-up atelier bij de kerk.

Willem de Vries; Ik laat mij graag inspireren door dingen die ik vind. Bijvoorbeeld een stuk hout, een veer of een oude reliëfkaart. Deze gebruik ik als canvas voor mijn acrylschilderijen. En soms combineer ik dat met inkttekeningen. In gedachten vorm ik rondom deze materialen een verhaal die ik uitwerk. Dat kan iets diepzinnigs zijn, maar ook iets met een knipoog.
ZomerexpositieVierhuizen2

Karin Elema; Als architect op kunstenaarsvoeten maak ik graag ruimtelijk werk, maar ik waag me daar ook verder vandaan door combinaties met bijvoorbeeld poëtische taal of klank. Ik zoek daarbij naar verwondering en schoonheid, soms door verschillende zintuigen aan te spreken. Vaak speelt de factor tijd een rol, door iets verhalends of door materialen en beelden die sporen van eerdere aanwezigheid in zich dragen. Het resultaat kan speels of verstild zijn.


Angelique Hesseling; Vanuit mijn vak als meubelmaker en huisschilder is het altijd belangrijk om werk af te leveren dat strak en kwalitatief zo perfect mogelijk is. Ook volg ik al een aantal jaren lessen op het gebied van edelsmeden. De perfectie probeer ik los te laten in mijn 3D werken. Want wat is mooi of perfect? En waarom? Een uitdaging die plezier geeft maar uiteraard ook frustraties; aangeleerd is moeilijk loslaten. Mijn ideeën ontstaan door ergens mee bezig te zijn bijv. een strakke lijn bij het schilderen die net niet strak wordt of het leeghalen van de houtkachel met as. De materialen die ik gebruik zijn vaak grof, met een voorkeur voor bouwmaterialen. Contrasten kun je bijna altijd terugvinden en bij mijn werken mag je zelf het verhaal bedenken.
ZomerexpositieVierhuizen1

Thea Trapman; Het is mijn passie de wereld een beetje mooier te maken. Op allerlei gebieden, maar vooral door afgedankte en gejutte materialen een nieuw leven te geven. Als ik daarin ogen, gezichten, lijfjes, armen of benen zie dan ga ik er mee aan de slag om er een nieuw wezen van te maken. Daarnaast maak ik ook graag foto’s van de natuur of van objecten. Met mijn werk hoop ik mensen te inspireren, aan het denken te zetten of een glimlach te bezorgen.
ZomerexpositieVierhuizen3

Amee Vlam; Ik werk graag met papier en/of textiel, op dit moment leidt dat tot collage-werken. Mijn drijfveer in mijn beeldend werk is de verwondering toe te laten in beeld en materialen. Mijn werk is abstract, 2D en heeft een sterk geometrische basis. Ik pas veel herhaling toe en daag mijzelf daarmee uit om toch verrassend te zijn.
ZomerexpositieVierhuizen4

Locatie Vierhuizen: Kerk van Vierhuizen - Hoofdstraat 26 - 9975 VS Vierhuizen
Tijd Dagelijks 07:00 - 21:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Vrijdag 22 september t/m 1 oktober 2023
Expositie met werk van van Griëtte Sinnige

Expositie met werk van van Griëtte Sinnige

Zie voor alle openingstijden en info: www.thesinge.com/cultuur

Locatie Thesinge: Kloosterkerk Thesinge
Zaterdag 23 september t/m 19 oktober 2023
Opening Expositie Reinout Velleman

Opening Expositie Reinout Velleman

Reinout Velleman is een olieverfschilder, woonachtig in Groningen, geboren in 1999. Hij houdt zich vanaf zijn 16e bezig met het maken van realistische schilderijen en geeft lessen kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Reinout vindt een uitlaatklep in het schilderen omdat hij het belangrijk vindt om verhalen te vertellen. ‘Het mooie aan een schilderij, vind ik, is dat er geen woorden aan te pas komen. Doordat alle personages in zo’n schilderij stil zijn kan ik me richten op de uitdrukkingen, de blikken en de houdingen waar weinig over te zeggen valt, maar die visueel juist het luidste spreken.’ Hij haalt inspiratie uit de stad Groningen, wat sinds een aantal jaren zijn thuisbasis is: ‘Ik ben echt van de stad gaan houden. Veel van mijn schilderijen vinden in – of rondom de stad plaats.’ Naast zijn passie voor schilderen en kunst houdt hij van romans lezen en uitgebreid koken.

De opening vindt plaats op zaterdag 23/9 15:00 uur

Locatie Klein Wetsinge: Valgeweg 12

29

september
Stiltemomenten

Stiltemomenten

Op vrijdag 29 september, 16 uur, is er het maandelijkse Stiltemoment in de kerk van Zuurdijk, het laatste van seizoen 2023. Deze keer staat Psalm 77 centraal. Ds. Tinus Gerrits steekt de kaars aan en leest de psalm. Klaas Pieterman speelt het voorspel van Adriaan Kousemaker (1909-1984) en daarna de psalm. Ditta Kombrink leest de psalm uit Biebel. Tinus Gerrits vertelt iets bij de psalm. Daarna is er de stilte. Het stiltemoment wordt afgesloten op het orgel met Johann Christoph Bach (1642-1703) Präambulum Es ist gewisslich an der Zeit. Na afloop is er gelegenheid nog na te praten en wat te drinken.

Toegang vrij, maar een vrijwillige bijdrage voor Stichting Leeuw Kyiv voor Oekraïne is van harte welkom. Elke dag gaan er met hulp van deze stichting vrachtwagens met hulpgoederen vanuit Nederland diep Oekraïne in. Daar waar anderen niet komen... Helpt u mee?


Locatie Zuurdijk: Kerk Zuurdijk
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang Gratis, vrijwillige bijdrage is welkom
Lees meer

29

september
Fling

Fling

Fling is een band die het publiek verovert met prachtige en intieme uitvoeringen van Ierse traditionele muziek. Ze overstijgen de platgetreden paden met hun eigenzinnige benadering van zowel traditionals als eigen composities.

Kerkdeur open om 19:30
Tickets zijn ook verkrijbaar aan de deur.

Locatie Kolham: Kerk Kolham
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 15

29

september
Festival Den Andel

Festival Den Andel

Festival Den Andel: het bruisende en verrassende festival van het Hogeland

Op zaterdag 2 september de 3e editie van Festival Den Andel. Een muziekfestival op maar liefst 8 buitenlocaties in het prachtige kunstenaarsdorp Den Andel. Dit jaar 32 muzikale acts door bevlogen muzikanten afkomstig uit het eigen dorp of de omliggende regio. Het programma loopt van 12.00 – 19.00 en biedt een grote variatie aan muziek: pop, rock, folk, wereldmuziek, jazz, troubadours, met zelfs een aantal acts met teksten in de Groningse taal.

De line-up bestaat dit jaar uit Anja Poelma, De Ondergrens, Di Sheyne Sisters, DJ Nightshifte, East street notes, ForFour, Harvest Road, Helen Jewett, Hidden Giants, Jazzie, Jetta Post, Kathelijne Schelfhout, Koi, Lord Wanhoop, Magwel, Martijn van der Zande , Mister T. & the good intentions, Moondance, NoWay, Ravi’s Underdogs, Roos Galjaard en Sebastiaan Wiering, Sereno malletband, Smaakt naar meer, Solid Red, Soppin’ Biscuits, solitary ZEBRA, The Unknown Known, Vernoemd naar Greta, Wadvogel & Joyce, Wilde Akkers , Wout van der Lei, Ylvalie, zum Beispiel. Het festival wordt afgesloten met een spetterend optreden van het Andelstar Balkanbeat Orkestar, een projectorkestvoor deze gelegenheid samengesteld. Dit jaar 21 enthousiaste muzikanten en gastoptredens van het Andelster koor en anderen.

De entree is niet gratis, maar wel heel goedkoop, zodat de toegangsprijs geen belemmering hoeft te zijn om dit mooie festival te missen. Voor meer info en voorverkoop tickets zie festivaldenandel.nl

Locatie Den Andel: Kerk Den Andel
Tijd 12:00 - 19:00 uur

1

october
Stephan van de Wijgert (Amsterdam)

Stephan van de Wijgert (Amsterdam)

Dit concert is de afsluiting van de Zuidbroekster Orgelzomer 2023. Stephan van de WIjgert is organist in De Duif in Amsterdam. Deze grote kerk in het centrum van Amsterdam dankt haar naam aan het vorige kerkje op die plaats, een schuilkerkje met de naam 'Het Vrededuifje'. In het huidige imposante kerkgebouw staat een groot instrument van orgelmaker Smits. Stephan is daar inmiddels geruime tijd de vaste bespeler van en organiseert daar vele concerten. Het is de eerste keer dat hij in Zuidbroek concerteert. Net als bij alle andere concerten, dit concert wordt van harte aanbevolen!

Locatie Zuidbroek: Kerk Zuidbroek
Tijd Aanvang 15:00 uur