Activiteiten

Deze kerk is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje "Activiteiten Groninger kerken".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 23 september t/m 7 januari 2018
500 jaar Reformatie in Groningen

500 jaar Reformatie in Groningen

In 1517 spijkerde Maarten Luther naar alle waarschijnlijkheid 95 stellingen op de deur van de slotkapel van Wittenberg (Duitsland). De kritiek van Maarten Luther op de Rooms-Katholieke kerk in 1517 vormde het begin van de Reformatie. Een tijd van godsdienststrijd, onlusten, oorlog en vervolging brak aan en resulteerde in verschillende protestantse kerken. In 1594 werd Groningen definitief calvinistisch. 500 jaar Reformatie in Groningen toont zilvergerei, Bijbels en portretten van beroemde predikanten uit de beginperiode van de kerken van de Reformatie.

Locatie Groninger Museum: Museumeiland 1 Groningen
Lees meer
Vrijdag 10 november t/m 28 januari 2018
Egbert Reitsma: KLEUR & VORM, bouwen met bezieling

Egbert Reitsma: KLEUR & VORM, bouwen met bezieling

Groningen in Amsterdam

Het museum over de Amsterdamse School 't Schip staat de komende maanden in het teken van het Noorden. Tot en met 28 januari 2018 is de expositie "Egbert Reitsma: KLEUR & VORM, bouwen met bezieling" van Berlagehuis Usquert te bezichtigen in Museum Het Schip. De tentoonstelling is een portret van de Groningse architect Reitsma die vele kerken in Amsterdamse School-stijl heeft ontworpen.

Locatie Museum 't Schip: Oostzaanstraat 45 Amsterdam
Lees meer
Zaterdag 11 november t/m 14 januari 2018
De tijd van toen

De tijd van toen

Expositie an Margriet Ketting

Margriet heeft zich in haar schilderijen laten inspireren door delfsblauwe tegels en het harde negentiende -eeuwse bestaan van landarbeiders en vissers. Daarnaast kan men genieten van delfsblauw voor in de kast. Wilt u even naar de tijd van toen: de expositie is te zien tot en met 14 januari 2018.

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 13 Rottum
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen info@christengemeenterottum.nl
Zondag 3 december t/m 21 januari 2018
Herbert en Herman van Hoogdalem

Herbert en Herman van Hoogdalem

Expositie

In de kerk van Klein Wetsinge is vanaf zondag 3 december een expositie met werk van de broers Herbert en Herman van Hoogdalem te bezichtigen. Fotograaf Herbert van Hoogdalem zegt over zijn fotografie: "Op veertienjarige leeftijd kwam ik in de ban van de fotografie. Tijdens mijn werkzame leven heeft de fotografie mij enorme voldoening en de nodige afleiding gegeven. Kunstschilder Herman van Hoogdalem volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij sinds 1989 werkt als docent. Van Hoogdalem houdt atelier in Sauwerd. De voornaamste thema's binnen zijn werk zijn interieurs, portretten en stranden waarbij het licht het eigenlijke thema vormt. NB: De kerk is gesloten tijdens besloten partijen. Zeker weten of de expositie toegankelijk is? Bel dan even van tevoren; 06 546 854 05.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer

17

december
Saxofoonquintet Opus 5

Saxofoonquintet Opus 5

Met gastsolist Harry Dijkstra

Zondagmiddag 17 december geeft saxofoonquintet Opus 5 een concert in de kerk van Leegkerk. Opus 5 is een open-minded ensemble dat bestaat uit vijf saxofonisten die alle gangbare saxofoontypen bespelen. Het ensemble brengt een gevarieerd programma van klassieke muziek, salonmuziek, tango's en jazz standards. In de kerk van Leegkerk speelt Opus 5 deze middag repertoire uit de barok en neemt het publiek vervolgens mee via Bach, Telemann, Mozart, Stan Kenton en Duke Ellington naar Astor Piazzolla.

Locatie Kerk Leegkerk: Leegeweg 38 Groningen
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Lees meer

17

december

Hoera voor het kerstkind!

Je zou het Weihnachtsoratorium van Bach het vrolijke broertje van de Passies kunnen noemen.Iedereen is blij dat het Kerstkind gekomen is en we maken een vreugdedansje rond de kribbe. Het Weihnachtsratorium bestaat uit zes cantates, die in 1734-1735 opeenvolgend op de feestdagen en zondagen tussen Kerst en Driekoningen werden uitgevoerd. Dit jaar spelen koor en orkest van de Lutherse Bach Academie de delen 1, 2, 5 en 6. In het Weihnachtsoratorium wordt verslag gedaan door de Evangelist van alles wat zich tussen Kerstmis en Driekoningen heeft afgespeeld. Het koor en de solisten reageren op die gebeurtenissen. Het eerste deel opent met donderende pauken en is de christelijke versie van de wereldse muziek die Bach in 1733 had geschreven voor de verjaardag van koningin van Saksen Maria Josepha op 8 december 1733. Dat was ook een feest geweest, vandaar de levendigheid (‘Jauchzet, frohlocket’ ) en het dansante ritme van sommige koren en aria’s (‘Bereite dich Zion’). Inlichtingen: www.luthersbachensemble.nl

Locatie Nicolaikerk Appingedam: Wijkstraat 32 Appingedam
Tijd Aanvang 15:30 uur
Prijs Toegang EUR 25,00
Lees meer

17

december
Waddenwichter

Waddenwichter

Kerstconcert

Kerstconcert door Shantykoor De Waddenwichter. Vijftig enthousiaste vrouwen vormen het shantykoor De Waddenwichter. Het prille begin was een gelegenheidskoortje van een vrouwenvereniging in Eenrum - Pieterburen in Noord-Groningen Toen kwam het idee om er een vrouwenshantykoor van te maken. Een wervingsactie leverde voldoende leden op om te starten. Vanaf 16 november 1998 ging het koor officieel verder als shantykoor De Waddenwichter. Inmiddels is de club dus behoorlijk gegroeid en is de limiet qua grootte eigenlijk bereikt. Vanaf het begin begeleidt Harma Haaima-Weber het koor op haar accordeon. Bovendien is zij de dirigente en, last but not least, zij schrijft de arrangementen voor de vaak vierstemmig gezongen liedjes. Bij sommige liedjes is er extra instrumentale ondersteuning, die door enkele koorleden wordt gegeven.

Locatie Petruskerk Pieterburen: Hoofdstraat 74 Pieterburen
Tijd 14:30 - 16:30 uur
Prijs Toegang EUR 5,00
Lees meer

17

december
Kerstviering

Kerstviering

Ainum Vocalis o.l.v. Harm op 't Holt - dit is een gelegenheidskoor bestaande uit een 10-tal dorpsbewoners. Organist Bouke van der Ploeg Trompet Piet Meerman Voorganger ds. Marco Roepers

Locatie Kerk Eenum: Kerkpad 2 Eenum
Tijd Aanvang 16:30 uur

17

december
Bereitet die Wege, bereitet die Bahn

Bereitet die Wege, bereitet die Bahn

Projectkoor, solisten en barokorkest van de Lutherse Bach Academie zingen op 17 december Johann Sebastian Bachs cantate Bereitet die Wege, bereitet die Bahn BWV 132. Solisten zijn: Myriam Arbouz (sopraan), Robert Kuizenga (alt), Johannes Weiss (tenor) en Harry van der Kamp (bas). Het geheel staat onder leiding van cantor Tymen Jan Bronda. Het bijzondere nieuwe barok-orgel zal in deze dienst zowel in de cantate als bij de gemeentezang veel worden ingezet. Het stuk valt met de deur in huis: we horen hoe de sopraan en de hobo de tekst met spannende wendingen en coloraturen van zestienden uitbeelden. Maar de passage ‘Messias kommt an’ klinkt dan plots verrassend onbegeleid. Het karakter van Advent is ook inkeer en zelfonderzoek, door Bach zeer beslist opgeroepen in de bas-aria ‘Wer bist du?’, waarin het besliste hem zit in de afgepaste dialoog tussen cello en solist. In dezelfde aria gaar Bach spectaculair door alle mogelijke chromatiek bij de tekst ‘ein falscher heuchlelischer Christ’. In de derde aria, voor alt, klinkt een heerlijke obligate vioolpartij. Welkom op de derde Advent!

Locatie Lutherse kerk Groningen: Haddingestraat 23 Groningen
Tijd Aanvang 10:00 uur
Lees meer

17

december
Midwinter Concert

Midwinter Concert

Canto Strijkkwartet

Op het programma werken van Mozart, Puccini en Corelli met Christmas concerto’s. Sjoukje maakte in oktober 2016 diepe indruk op het Oudeschansker publiek met haar prachtige stem en heldere uitstraling. Deze keer neemt ze Klaas de Jong mee, een veelzijdige tenor die met zijn stem alle vrouwenharten verovert. Klaas volgt zanglessen bij Sjoukje Kooistra. Canto wordt gevormd door een internationaal viertal dat elkaar leerde kennen op het Groningse Prins Claus Conservatorium. Zij hebben een live concert gegeven op radio 5. Koning Willem Alexander was in Assen één van hun toehoorders. Een kwartet op weg naar de top. En nu... midwinter in Oudeschans.

Locatie Kerk Oudeschans: Voorstraat 33 9696 XG Oudeschans
Tijd Aanvang 11:30 uur
Prijs Toegang EUR 10
Lees meer