Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Holwierde. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zondag 25 maart t/m 3 juni 2018
Een drieluik van Sietse, Hylkje en Ytje

Een drieluik van Sietse, Hylkje en Ytje

Expositie

Van 25 maart tot en met 3 juni, exposeren Sietse, Hylkje en Ytje Engbrenghof in het kerkje van Rottum. Het thema van de expositie is: ‘t land aan de waddenkust, het prachtige wierdenlandschap aan de wadden zee met een grootse geschiedenis waarin kloosterlingen een grote rol hebben gespeeld. Het eerste luik zijn natuurfoto’s van Sietse. Het tweede luik bestaat uit schilderijen en quilts van Ytje. Hierin herkent men het vlakke land met de verre horizon en de zee. Het derde luik laat het monnikenwerk van Hylkje zien: handschriften, initialen en miniaturen zoals die ook honderden jaren geleden in dit gebied door kloosterlingen werden gemaakt. Het kerkje is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 13 Rottum
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Donderdag 5 april t/m 31 mei 2018
Een tafel met taferelen

Een tafel met taferelen

Over heden en verleden

Op 5 april a.s. gaat in Synagoge Groningen het project De Uittocht van de van oorsprong Amerikaanse kunstenaar Pete Silverstein van start. De Uittocht bestaat uit een kunstinstallatie in de synagoge en een reeks labs in het Groninger Museum. De installatie in Synagoge Groningen bevat een met de hand beschilderd servies waarop de afbeeldingen van de Uittocht van de Joden uit Egypte in een nieuw jasje worden gestoken. Silverstein plaatst de taferelen en verhalen uit het Bijbelboek Exodus in de moderne samenleving. Hoewel het verhaal van Pete Silverstein trouw blijft aan het verhaal uit het Oude Oestament, weerspiegelen de taferelen hedendaagse verbeeldingen zoals moderne plagen, kinderslavernij, prostitutie, atoombommen en onderdrukking. Door de context waarin het verhaal wordt geplaatst, worden de beschouwers in staat gesteld om het verhaal opnieuw te interpreteren. Installatie en labs De borden, die Silverstein maakte in samenwerking met zijn vier leerlingen van het Harens Lyceum, zijn gemaakt met de majolica-techniek, een techniek die stamt uit de 16e eeuw. Het geheel wordt in Synagoge Groningen opgesteld op de galerij onder de opvallende davidster in de westgevel. De installatie is te zien vanaf 5 april tot en met 31 mei. In het Atelier van het Groninger Museum zullen de kunstenaars tijdens een aantal ‘meet the artist labs’ het maakproces van de borden demonstreren. Data labs: 15 april, 6 mei, 21 mei, 13.00-15.00 uur.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Tijd 13:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 3,00
Zondag 15 april t/m 31 mei 2018
Mijn Groningerland

Mijn Groningerland

Expositie Piet Bijma

De tentoongestelde landschappen zijn vaak in combinatie met imposante luchten. Piet Bijma ziet de natuur als bron van leven. Dan voelt hij zich als een kind in een speelgoedwinkel. Het grote geheel beleeft hij op de fiets, maar ook stopt hij en verbaast zich over het kleine in de natuur. Hij is geboren in Zevenhuizen, zijn ouders hadden daar een boerderij. Na een aantal verhuizingen woont hij nu bij Schifpot tussen Garnwerd en Feerwerd. Piet Bijma is begonnen in de metaalindustrie, maar is uiteindelijk goudsmid en muzikant geworden. Natuurfotografie is zijn passie en dat in de ruimste zin van het woord. Ook portret – en modelfotografie heeft zijn belangstelling.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Wetsinge
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Zaterdag 26 mei t/m 3 juni 2018
Week van de Begraafplaats

Week van de Begraafplaats

Tussen kunst en kist

In 2018 vieren we het eerste lustrum van de Week van de Begraafplaats: de Week wordt dit jaar voor de vijfde maal gehouden. Sinds de Week in 2014 voor de eerste maal werd georganiseerd, heeft deze jaarlijkse manifestatie waarbij begraafplaatsen centraal staan, een vaste plek veroverd op de agenda van Nederland.

Locatie Heel Nederland en ook Groningen
Lees meer

27

mei
Bacchanalia Psychedelic Cumbia

Bacchanalia Psychedelic Cumbia

LenteJazzOostum 2018

John Dikeman tenorsax * Jasper Stadhouders gitaar Nicolas Chientaroli keyboards * Miguel Petruccelli basgitaar Tristan Renfrow drums De uit Uruguay afkomstige bassist/gitarist Miguel Petruccelli is na het Groninger conservatorium in Amsterdam gelijk aan de slag gegaan met een band waarin het ritme van de Colombiaanse cumbia gecombineerd wordt met de energie uit de free jazz. Met frontmannen als John Dikeman en Jasper Stadhouders wordt deze psychedelische mix verhit tot een dampend kookpunt.

Locatie Kerk Oostum: Oostumerweg 19 Garnwerd
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang CJP, Studentenpas, Stadjerspas €7,00
Lees meer

27

mei
Duo Bakker & Duin

Duo Bakker & Duin

Mezzosopraan Ursula Duin en pianiste Ineke Bakker brengen klassieke liederen ten gehore. Voor de pauze muziek van Schumann en na de pauze Engelse liederen. In de pauze is er gratis koffie en thee

Locatie Kerk Pieterburen: Hoofdstraat 74 Pieterburen
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 8,00
Lees meer

27

mei
Realisme viert hoogtij

Realisme viert hoogtij

Vanaf 13 mei a.s. is er een bijzondere expositie te zien in Noordwijk. Het realisme van Rita Bakhuijsen viert tot en met 24 juni hoogtij in het kerkje van Noordwijk. De expositie is elke zondag geopend van 14.00 – 17.00 uur. Rita Bakhuijsen werd geboren in Amsterdam en woont momenteel in Warfstermolen. Na diverse kunstopleidingen aan onder meer de Koninklijke Academie van beeldende Kunst in Den Haag en de kunstacademie van Leiden/Haarlem heeft zij zich gespecialiseerd in realisme het schilderen naar de werkelijkheid. Levensechte werken zullen in het kerkje worden tentoongesteld. Rita Bakhuijsen schildert volgens zichzelf een beetje in de stijl van Rembrandt. Ze maakt een tekening op een doek, fixeert ze en bouwt vervolgens het schilderij in dunne laagjes op. Portretten schilderen is een van haar fascinaties. Op 1 juni komt Rita Bakhuijsen de hele middag naar Noordwijk en schildert , voor degenen die dat willen, de ogen van de bezoekers tegen betaling van € 10,00 op een doekje. Rita Bakhuijsen exposeerde o.a. in Berlijn en Belgrado en is ook een graag geziene gast op diverse locaties in Nederland. De toegang is gratis.

Locatie Kerk Noordwijk: Westerweg 2 Noordwijk
Tijd 14:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer

27

mei
Eindexpositie

Eindexpositie

Studenten 2-jarige basisopleiding tot iconenschilder

In het sfeervolle Romaanse kerkje van Lettelbert (13de eeuw) zal zondag 27 mei om 14.00 de expositie worden geopend waarbij het werk te zien is van de studenten die zich tijdens de tweejarige opleiding hebben kunnen bekwamen in het ‘schrijven’ van iconen. In het sfeervolle Romaanse kerkje van Lettelbert (13de eeuw) zal zondag 27 mei om 14.00 de expositie worden geopend waarbij het werk te zien is van de studenten die zich tijdens de tweejarige opleiding hebben kunnen bekwamen in het ‘schrijven’ van iconen. Alle iconen uit de expositie zijn geschilderd volgens de Prosopon techniek. Deze techniek vindt zijn oorsprong in de Byzantijnse en vroeg-Russische Christelijke kunst traditie en bestaat uit de opeenvolging van 21 heldere stappen. Deze stappen kun je zien als de treden van een ladder. Van de aarde naar de hemel. Tijdens de expositie kunt u kennismaken met deze verschillende stappen.

Locatie Kerk Lettelbert: Hoofdstraat 162 Lettelbert
Tijd 13:00 - 17:00 uur
Inlichtingen info@iconenschilder.nl

27

mei
Bonjour mon coeur

Bonjour mon coeur

Panta Rhei

Panta Rhei brengt deze middag een programma met drie thema's: Orlando di Lasso, het chanson en de liefde. Orlando´s biografie vertoont opvallend veel overeenkomsten met die van Mozart. Wonderkind, internationale ster, meertalig en dol op grappen en grollen zijn trefwoorden die op beiden van toepassing zijn. Vanuit chansons van Di Lasso en zijn voorloper De Sermisy maken we via de 'Nocturnes' van Mozart de overstap naar de 'Six Chansons' van de 20ste eeuwer Paul Hindemith; Franse teksten van de Duitse dichter Rilke, getoonzet door de Duitse componist die er een veelkleurig en welluidend geheel van heeft gemaakt. Het derde thema 'de liefde' loopt als een rode draad door bijna alle gezongen teksten heen: hoofs liefdesverdriet, een blije liefdesverklaring, een platvloerse versierpoging, liefde voor het hogere, ongrijpbare: Panta Rhei bezingt het allemaal!

Locatie Doopsgezinde kerk: Oude Boteringestraat 33 Groningen
Tijd Aanvang 15:30 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer

27

mei
Vincent van der Aa, Manon Bergstra en Inge Muntendam

Vincent van der Aa, Manon Bergstra en Inge Muntendam

Op zondagmiddag, 27 mei 2018 een prachtig concert van Vincent van der Aa, Manon Bergstra en Inge Muntendam in 'T Sael. 'T Sael is het middeleeuwse voorhuis van de monumentale pastorie in Groot Wetsinge. Dit concert begint om 15.00 uur. Vincent van der Aa – Luit Manon Bergstra – Sopraan Inge Muntendam – Viool Dit prachtige Trio zal oude muziek ten gehore brengen met onder andere werken van Henry Purcell, John Dowland, Francesco S. Geminiani, Gustav Holst en Johann Sebastian Bach. Tijdens de pauze verzorgen wij heerlijke hapjes passend bij de muziek. De mooie muziek, de heerlijke hapjes en de intieme sfeer zorgen voor een prachtige middag. Deze voorstelling kost €15,00 inclusief hapjes. Tijdens de pauze serveren wij hapjes passend bij de tijd of thema van de muziek. De oude ruimte met een prachtige akoestiek zullen u verrassen. In verband met beperkte zitplaatsen is reserveren wenselijk. Dit kan via website en de telefoon 050-306 21 96

Locatie 't Sael: Karspelweg 2 Groot Wetsinge
Lees meer